Kredittkortet kan sette en stopper for karrièren

Publisert: Onsdag 11. mars 2015 av Rune Nikolaisen
Kategori: fobruker
Kredittkortet kan sette en stopper for karrièren

Tallet på dårlige betalere i Norge øker for hvert år som går. Stadig flere havner i "luksusfellen" og drar kredittkortet litt for ofte til at de evner å betale tilbake. Det blir fort dyrt, ettersom rentene og gebyrene fort løper gallopp når inkassoselskapene kommer på banen.

Det får konsekvenser, både økonomisk og ellers. Har du upppgjorte krav hos inkassoselskapene, får du en betalingsanmerkning som gjør det vanskelig å få lån og umulig å få nye kredittkort. Det gjør det også svært vanskelig å for eksempel tegne et telefonabonnement. Det er nå registrert over 231.000 nordmenn med én eller flere betalingsanmerkninger i Norge - tidenes høyeste tall.

Jobbtilbud kan ryke

Men det er ikke bare økonomisk en betalingsanmerkning vil merkes. Er du på jakt etter en ny jobb vil betalingsanmerkninger og en uryddig økonomi kunne føre til at du mister jobbtilbudet. Mange arbeidsgivere gjennomfører nemlig en kredittsjekk før ansettelsepapirene signeres for å forsikre seg om at personen på andre enden av bordet har papirene i orden privat. Står man oppført som dårlig betaler i kredittregisteret, vil tilbudet mest sannsynlig gå til en annen.

Arbeidsgivere må ha en saklig grunn for å gjennomføre en kredittsjekk, men det skal ikke mye til før man er på juridisk trygg grunn. Generelt kan man si at alle jobber som involverer befatning med penger og økonomi, i større eller mindre grad, ofte sjekkes og er helt legitimt for en arbeidsgiver å sjekke. Dette betyr i praksis at du som dårlig betaler er eksludert fra en svært stor andel av jobber. Stort sett alle jobber innen økonomi og administrasjon vil oppfylle lovens krav om kredittsjekk. Også for studenter som er ute etter sommerjobb innen finans eller bank vil kunne risikere å bli kredittsjekket.

Rydd opp i økonomien

Har du mye "klattegjeld" eller ikke oversikt i det hele tatt over din egen privatøkonomi, bør du begynne med å sette opp en oppstilling over hvor mye du skylder og hvem du skylder. Se også på hvor mye egenkapital du har og hvor mye du tjener og kan betjene i renter og avdrag. Det lønner seg alltid å refinansiere kredittkortgjeld så kjapt som mulig. Smålån på kredittkort er alltid de dyreste lånene. Har du ingen egenkapital, kan du finne et billig forbrukslån som ikke krever sikkerhet og samle all kredittkortgjelden i det lånet. Gå så i dialog med utlåner om å få en nedbetalingsplan som du har råd til å følge. Det er ikke billig, men det er billigere enn det er å ha gjeld på flere kredittkort. Om du bare har gjeld hos et kredittkort, kan du snakke med kredittkortselskapet om å få en nedbetalingsplan hos de, og eventuelt se om du kan få lavere rente med refinansiering via et forbrukslån.

Har saken allerede gått til inkasso, kan du også refinansiere dette kravet for å få slettet betalingsanmerkningene. Det kan dog være vanskelig å få forbrukslån uten sikkerhet når du har betalingsanmerkninger. Det finnes dog utlånere som er villig til å låne ut til deg også, som for eksempel Bank 2.