Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Publisert: Fredag 13. februar 2015 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Ja, hva er egentlig forskjellen på nominell og effektiv rente?
Ja, hva er egentlig forskjellen på nominell og effektiv rente?

Om du ser nærmere på kredittkort, boliglån, båtlån, billån eller hvilket som helst annet lån for den saks skyld, så vil du se at det oppgis to forskjellige rentesatser. Den ene er en nominell rente, og den andre er en effektiv rente. Den effektive renten vil være den høyeste. Men hva er forskjellen, og hvilken vil du egentlig ende opp med å betale?

Nominell rente

Den nominelle renten er den som stort sett markedsføres av bankene og kredittinstitusjonene. Det er også den nominelle renten som stort sett står i tabeller i kredittkort sammenligninger. Dette er den pålydende renten i en bestemt periode - stort sett et år. Vær dog oppmerksom på at terminenes lengde varierer, og den nominelle renten kan være oppgitt i eksempelvis uker, måneder, kvartaler eller halvår. Forskjellen er ganske dramatisk for sluttresultatet. Er den nominelle renten oppgitt til 1 prosent per uke, vil det si at den nominelle renten per år er 67,8 prosent per år. Er det 10 prosent per måned, blir det en nominell rente på 213,8 prosent per år. I tillegg til den nominelle renten, tilløper det dog også andre kostnader med lånet.

Effektiv rente

Nettopp disse andre kostnadene med lånet ditt, er det som er inkludert i den effektive renten. Er det for eksempel et etableringsgebyr, termingebyr, fakturagebyr, eller andre gebyrer og kostnader med lånet, vil disse legges til rentekostnadene fra den nominelle renten, og så regner man ut den totale kostnaden i prosent av lånet.

Eksempel: En mann tar opp et lån á 50 000 kroner til en ny flatskjerm, med 10 prosent nominell rente. I tillegg til den nominelle renten på 10 prosent, tilløper det et etableringsgebyr på 1 500 kroner. Det tilløper i tillegg et termingebyr på 30 kroner, og et fakturagebyr på 20 kroner. Regner vi lånet med en nedbetalingstid på 3 år med 12 terminer hvert år, vil den effektive renten her bli 15,07 prosent! Det er signfikant mer enn den nominelle renten. Nettopp av denne grunn, er også alle lånetilbydere pliktig å oppgi både et eksempel på effektiv rente, og et eksempel på nominell rente.