Går det an å få cashback / bonus / cashpoints på kontantuttak?

Publisert: Onsdag 18. februar 2015 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Går det an å få cashback, bonus, eller cashpoints på kontantuttak fra minibank eller bank i butikk?
Går det an å få cashback, bonus, eller cashpoints på kontantuttak fra minibank eller bank i butikk?

Mange er etterhvert blitt obs på mulighetene som ligger i cashback med kredittkort, og flinke til å utnytte disse gode tilbudene for å få maksimalt ut av sine kredittkort. En rekke kredittkort i Norge tilbyr nemlig penger tilbake, når du gjør kjøp med kredittkortene. De fleste kredittkortene begrenser dette til enkelte varegrupper som for eksempel 365 Privat MasterCard, Ikano Bank Visa og Flexi Visa. Fem kredittkort i Norge tilbyr dog cashback på alle kredittkortkjøp du gjør; Shell MasterCard, Bank Norwegian Visa, SAS Eurobonus American Express Classic, SAS Eurobonus American Express Premium og SAS Eurobonus American Express Platinum.

Rentefritt kontantuttak

Kontantuttak i Norge er hos både Shell MasterCard, Bank Norwegian Visa, SAS Eurobonus American Express Classic, SAS Eurobonus American Express Premium og SAS Eurobonus American Express Platinum, gebyrbelagt og renten løper fra første dag. Kontantuttak i utlandet derimot, er hos Bank Norwegian Visa gebyrfritt og omfattet av de samme vilkårene for varekjøp med hensyn til rente- og avdragsfrihet. Du får imidlertid ikke cashpoints eller cashback på kontantuttak med Bank Norwegian Visa, verken i Norge eller utlandet.

Du får heller ikke cashback hos Shell MasterCard, SAS Eurobonus American Express Classic, SAS Eurobonus American Express Premium eller SAS Eurobonus American Express Platinum, på kontantuttak i Norge eller utlandet. Med disse kredittkortene er det heller ikke rente- og gebyrfritt å ta ut penger i utlandet heller, slik som det er med Bank Norwegian Visa.

Smutthull med PayPal

Det er imidlertid et smutthull med en elektroniske lommeboken PayPal, som er en betalingsformidler som eies av det amerikanske auksjonsnettstedet eBay, og som lar deg betale hos en rekke norske nettbutikker. Mange bruker PayPal som et mellomledd når de skal bruke kredittkortet til å betale med på nett, for å hindre at kortopplysningene kommer på avveie. PayPal gir imidlertid også en mulighet for å låne penger tilnærmet rente- og gebyrfritt hos kredittkortet - og samtidig få cashback!

Muligheten ligger i at du kan overføre penger med kredittkortet til en annen PayPal-konto, og dermed vil det for kredittkortselskapet se ut som et kjøp, selv om det i virkeligheten er en ren kontooverføring. Kontooverføringer mellom ordinære bankkontoer, er regnet som kontantuttak hos kredittkortselskapene, så dette er en fiffig løsning om nøden er stor og betalingslysten liten.

Cashback på veldedighet

En annen fordel med dette smutthullet hos PayPal, er at du kan få cashback på gaver og donasjoner til veldedige organisasjoner om du gjør transaksjonen med PayPal. PayPal tar heller ingen gebyrer av organisasjonene for å gjøre transaksjonen, så dette er en vinn-vinn løsning alle andre enn kredittkortselskapet tjener på. Donerer du mer enn 500 kroner per år til en godkjent organisasjon, får du også skattefradrag på opp til 16 800 kroner. Du kan se listen over frivillige organisasjoner du kan donere til her.

Gir du maksimalt beløp, 16 800 kroner, vil du få et skattefradrag på likelydende, og enten 168 kroner i cashback med Bank Norwegian Visa eller Shell MasterCard, eller 3360 SAS Eurobonus poeng om du bruker enten SAS Eurobonus American Express Classic, SAS Eurobonus American Express Premium eller SAS Eurobonus American Express Platinum.