Handel i utlandet er lukrativt og blir stadig mer populært. I 2011 brukte vi 68 milliarder kroner fordelt på rundt 32 millioner korttransaksjoner på shopping i utlandet. I fjor var beløpet steget til litt over 99 milliarder kroner, i følge Dagens Næringsliv. Og med regjeringens heving av tollgrensen for netthandel til 350 kroner – er utenlandshandelen enda gunstigere. Men selv om de fleste kredittkortene og debetkortene i Norge ikke belaster kundene med gebyrer på varekjøp, er det dog ikke helt gratis å trekke kortet – enten det er i en nettbutikk eller shopping i forbindelse med utenlandsreise. Valutapåslaget er nemlig det «ukjente» gebyret mange glemmer.
Hva er valutapåslaget?
Når du handler i en annen valuta, enn norske kroner, må banken din foreta en omregning – en veksling av valutaen du har på konto og den du skal gjøre opp i ovenfor selger. For denne tjenesten legger bankene på et påslag – derav valutapåslaget. Ikke så mange er klar over at det påløper et valutapåslag når du gjør opp i en annen valuta enn norske kroner. Valutapåslaget kommer i tillegg til eventuelle andre flytende eller faste kortgebyrer. De fleste debetkortene og kredittkortene i Norge, har ingen flytende gebyrer på varekjøp, men for eksempel DNB, har et kortgebyr på 30 kroner per varekjøp gjort i utlandet – i tillegg til valutapåslaget på 1,75 prosent. For minibankuttak fortoner bildet seg en del annerledes. Her er det heller normen å ta gebyrer for uttak i minibank – og spesielt i utlandet. Shell MasterCard tar for eksempel 4 prosent av uttatt beløp i minibank i utlandet i gebyr, i tillegg til valutapåslaget på 1,75 prosent. CASA tar et fast gebyr per uttak i minibank i utlandet på 35 kroner, i tillegg til 1,5 prosent av uttatt beløp og et valutapåslag på 1,75 prosent.
I praksis betyr dette at om du for eksempel bruker Shell MasterCard til å ta ut 500 EUR, vil den reelle kostnaden på uttak i minibank med Shell MasterCard i utlandet være 5,82 prosent, og et gebyrfritt kredittkort som for eksempel Norwegian Bank VISA vil koste deg 1,75 prosent i valutapåslag ved varekjøp i en annen valuta. Regner man med en Euro-kurs på 8, vil man med andre ord ende opp med et gebyr på 232 kroner og 80 øre for minibankuttak med Shell MasterCard, og 70 kroner i gebyr for varekjøp med Norwegian Bank VISA.
Shell MasterCard: Billigst på varekjøp i utlandet
For Norwegian Bank VISA sin del, blir valutapåslaget til en viss grad utlignet av cashback'en på 1 prosent, men fordi denne utbetales i form av CashPoints og ikke kroner og øre, er det ikke poeng i å regne dette inn i regnestykket. For Shell MasterCard sin del, er deres cashback heller ikke aktuell, fordi man ikke får cashback på kontantuttak med Shell MasterCard. Man får riktignok cashback på varekjøp også i utlandet med Shell MasterCard. Denne er på 1 prosent, og regnestykket vil dermed bli noe gunstigere i favør av Shell MasterCard. Faktisk vil man ende opp i praksis med en reell kostnad på 0,7325 prosent. Med vårt regnestykke med et varekjøp på 500 Euro til en kurs på 8 kroner, ender man da opp med et gebyr (fratrukket cashback) på 29 kroner og 30 øre.
Shell MasterCard er det eneste kredittkortet i Norge som tilbyr cashback uten begrensninger på verken total cashback, eller varekategori eller kjøpsland. Dermed er også Shell MasterCard det billigste kortet å bruke, om man ikke har spesielle rabatter hos andre kredittkort og ikke ønsker å samle bonuspoeng hos SAS EuroBonus eller Norwegian CashPoints Reward.
Bedre å velge lokal valuta
På tross av valutapåslaget, er det likevel gunstig å velge lokal valuta når du skal handle. Ofte får du nemlig valget ved kortterminalen om du vil gjøre opp for handelen med norske kroner, eller med den lokale valutaen. Om du velger norske kroner, settes omreningskursen av butikkjeden eller den lokale banken, og det er neppe i din interesse. Du har langt høyere sannsynlighet for å oppnå bedre vilkår hos din egen bank, enn hos en aktør du ikke har et aktivt kundeforhold til. Undersøkelser viser også at dette er tilfellet i 98 prosent av tilfellene, i følge Bergens Tidende.