Hva er Diners Club?

Publisert: Fredag 21. november 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Diners Club var det første uavhengige kredittkortselskapet i verden, og det første kortselskapet til å etablere konseptet om kredittkort rettet mot forbrukere i reise- og underholdningsøyemed.
Diners Club var det første uavhengige kredittkortselskapet i verden, og det første kortselskapet til å etablere konseptet om kredittkort rettet mot forbrukere i reise- og underholdningsøyemed.

Diners Club er et globalt kortselskap, grunnlagt i 1950 av Frank X. McNamara, Ralph Schneider, og Matty Simmons. Diners Club var det første uavhengige kredittkortselskapet i verden, og det første kortselskapet til å levere kredittkort rettet mot forbrukere i reise- og underholdningsøyemed.

Diners Club og deres franchisevirksomheter, leverer tjenester og kredittkort i over 59 forskjellige land - verden over.

Historien om Diners Club

Idéen om Diners Club ble til på restuaranten Major's Cabin Grill i New York City i 1949. Frank McNamara hadde holdt hoff for en gruppe utvalgte klienter, men i det han skulle gjøre opp for kveldens fornøyeligheter, oppdaget han at han hadde forlagt lommeboken i en annen dress. Hans kone måtte gjøre opp for regningen, og McNamara kom inn på tanken om å etablere et betalingskort for å forhindre lignende situasjoner i fremtiden.

McNamara og hans advokat, Ralph Schneider, grunnla så Diners Club International 8. februar 1950. Fra 1,5 millioner USD i oppstartskapital, 200 venner og kjente som kunder og 27 deltakende restauranter, vokste de raskt i løpet av den første tiden. Ved slutten av 1950 hadde de over 20 000 kunder, og ved slutten av 1951 var tallet doblet seg til over 42 000 kunder. I 1981 ble Diners Club kjøpt opp av Citibank, og deretter av Discover Financial Services i April 2008 - og som fortsatt eier og drifter Diners Club i dag.

I Norge tilbyr Diners Club to ulike betalingskort; SAS Eurobonus Diners Club og Diners Club privatkort, men om du sparer bonuspoeng hos et annet flyselskaps bonusprogram, er det mulig å få utstedt et kredittkort i tilknytning til dette. Diners Club samarbeider i tillegg til SAS med Air Canada, Iceland Air, Alaska Airlines, British Airways, Delta, El AL Israel Airlines, EVA Airlines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, Korean Air, Midwest Airlines, South African Airways, Southwest Airlines, Thai Airways og Virgin Atlantic Airways.

Faktisk var Diners Club det første kredittkortselskapet til å etablere samarbeid og co-branded kort med flyselskapenes bonusprogram. Sparer du imidlertid poeng hos SAS Eurobonus, vil du komme best ut med et SAS Eurobonus American Express - og da fortrinnsvis enten et SAS Eurobonus American Express Premium eller SAS Eurobonus American Express Platinum som begge gir deg muligheten til å opptjene en "companion ticket"/ledsagerbillett årlig. Alle Diners Club medlemmer får forøvrig 25 prosent rabatt hos Norges Taxi, uavhengig om de er kortholder av et SAS Eurobonus Diners Club, eller et Diners Club privatkort.

SAS Eurobonus Diners Club

SAS Eurobonus Diners Club er utstedt i samarbeid med SAS Eurobonus, og omsetning på kredittkortet gir deg poeng hos SAS Eurobonus som kan veksles inn i flybilletter hos SAS og Star Alliance. Du kan imidlertid ikke for eksempel opptjene deg en "companion ticket"/ledsagerbillett slik du kan med for eksempel SAS Eurobonus American Express Premium og SAS Eurobonus American Express Platinum. Ellers tilbyr SAS Eurobonus lite nytt. Som med SAS Eurobonus American Express får du loungetilgang gjennom Priority Pass, og gratis reiseforsikring på reiser betalt med ditt SAS Eurobonus Diners Club kredittkort.

Diners Club privatkort

Diners Club privatkort er det samme som SAS Eurobonus Diners Club, sett bort fra at du ikke får Eurobonuspoeng basert på omsetningen din. Du blir ikke kompensert med ekstra fordeler eller rimeligere priser, noe som kan oppleves som litt urimelig. I det hele tatt er Diners Club privatkort et nokså meningsløst valg, stilt opp mot SAS Eurobonus Diners Club, som igjen ikke er et særlig godt valg stilt opp mot eksempelvis SAS Eurobonus American Express Premium og SAS Eurobonus American Express Platinum. Moralen er: ikke velg Diners Club privatkort!