Det finnes en rekke ulike betalingssystemer for butikker og næringsdrivende å ta i mot betaling gjennom. De mest kjente, er Visa og Mastercard, men også Diners Club og ikke minst American Express har med sitt samarbeid med SAS Eurobonus fått et sterkt fotfeste i det norske markedet gjennom kortene American Express Classic, American Express Premium og American Express Platinum.
Lenge var det også et femte alternativ betalingssystem; svenske Eurocard. Imidlertid er Eurocard i dag kun et merkenavn, og benytter seg nå av Mastercard sitt betalingssystem. Kredittkortene til Eurocard har dog bevart sine særegenheter og helt unike fordeler. Sammenslåingen av betalingssystemene med Mastercard har vært utelukkende positiv for forbrukerne, som nå kan benytte sine Eurocard på over 30 millioner betalingssteder i over 210 land.
Eurocard’s opprinnelse og historie
Eurocard så verdens lys i 1964. Kredittkortet ble lansert som en direkte konkurrent på det svenske markedet til American Express. Kredittkortet ble lansert av en bankier i den mektige, svenske adelsfamilien Wallenberg. Hovedsete til Eurocard ble lagt til Brussel, og nettverket fungerte som et "non-profit" samarbeid mellom eierbankene. Problemet til Eurocard var å få oppslutning ute blant butikker og næringsdrivende verden over.
Med økende konkurranse fra både Visa og American Express, inngikk derfor Eurocard et strategisk samarbeid med Mastercard allerede i 1968 om kredittkortene til Mastercard og kredittkortene til Eurocard ville bli akseptert av ens respektive betalingssystem. Dermed doblet begge betalingssystemene effektivt sine egen kapasitet, og kunne friste kundene med enda større dekning. I 1992 endret Eurocard navn til Europay og utvidet sitt samarbeid med Mastercard gjennom etableringen av joint-venture-samarbeidet Maestro International. Eurocard (gjennomselskapet eierselskapet Europay) ble så ti år senere - i 2002 - kjøpt opp og slått sammen med Mastercard. I sin storhetstid var Eurocard det dominerende betalingssystemet i Tyskland, Nederland og Østerrike, og like etter markedslederen Visa i Spania og Frankrike.
Hvilke kredittkortkort tilbyr Eurocard?
Eurocard tilbyr fem kort på det norske markedet; Eurocard Gold, Eurocard Platinum, Eurocard Corporate Gold, Eurocard Corporate Platinum og Eurocard Corporate Purchase. Av disse er de tre siste (Eurocard Corporate Gold, Eurocard Corporate Platinum og Eurocard Corporate) forbeholdt bedrifter og selvstendig næringsdrivende, mens Eurocard Gold og Eurocard Platinum er tilgjengelig for norske forbrukere.
Eurocard Gold
Eurocard Gold tilbyr delbetaling, tilgang til fordelsprogrammet Eurocard Back2U (som vi skal komme mer tilbake nedenfor), ingen øvre kjøpsgrense eller kredittgrense, rabatter og tilbud, reiseforsikring på alle reiser hvor minst halvparten av reisekostnadene er betalt med kredittkortet, selvvalgt PIN-kode, sikkerhetstjenesten MasterCard SecureCode og app'er til mobil og/eller nettbrett for å administrere egen kortbruk.
Eurocard Platinum
Eurocard Platinum tilbyr alle fordelene med Eurocard Gold. I tillegg får du eksklusive fordeler som tilgang til en privat concerige service som ordner hva det enn skulle være. Enten du ser at du ikke rekker å få hentet rensen fra renseriet før stengetid, eller du er på ferie og ønsker å handle i fred og ro uten andre kunder i butikken, eller du gjerne skulle hatt billetter til den lukkede førpremieren for den siste Twillight-filmen (med eller uten din datter) kan concergie servicen bistå.
Like så kan du dra veksel på deres enorme internasjonale kontaktnett og få booket bord på fulle restauranter og ordnet VIP-inngang på de hotteste nattklubbene. Og det beste av alt? Det koster ingenting å få hjelp. Du betaler kun det du kjøper! Men det er mer. I tillegg til at du som med Eurocard Gold får sikkerhetstjenesten MasterCard SecureCode inkludert i kortet, får du med Eurocard Platinum også sperretjenesten EuroStop. Faren er nemlig stor for at du har flere enn et kredittkort og debetkort i lommeboken. Med EuroStop får du et nummer å ringe, så ordner Eurocard sperring av resten. Du trenger ikke lenger å vri hodet for å grave frem telefonnummer til ulike norske kredittkortselskap og banker om uhellet skulle være ute.
Med Eurocard Platinum får du også 90 dagers kjøpsbeskyttelse. Beskyttelsen dekker tyveri, brann og skader ved ulykke i 90 dager etter kjøpsdato for varer som er betalt med Eurocard Platinum. Erstatningen er begrenset oppad til kr 20 500 per gjenstand, kr 205 000 per hendelse. Eurocard Platinum tilbyr også noe så unikt som forlenget kjøpsgaranti på elektriske husholdningsartikler med Eurocard Platinum. Det forutsettes at gjenstanden har garanti fra originalprodusent og at den er kjøpt på utsalgssted i Norge. Om den er det, blir garantien utvidet med opp til et år, begrenset oppad til 3 år sammenlagt. Vær oppmerksom på at det er en distinkt forskjell på garanti og reklamasjon. Og skulle du finne varen du kjøpte rimeligere, kan du bare henvende deg til Eurocard om du gjorde kjøpet med ditt Eurocard Platinum. Eurocard Platinum har nemlig også en 90 dagers prisbeskyttelse. La oss si at du har kjøpt et armbåndsur til kr 4 000, betalt med platinumkort. Innen 90-dager oppdager du det samme armbåndsuret til kr 2 500. Ergelig? Eurocard betaler mellomlegget.
Eurocard Platinum har også noen av de mer kuriøse fordelene. Spiller du golf bør du lese ekstra nøye videre. Slår du Hole-in-one på golfbanen, er det på plass med en feiring, og Eurocard Platinum dekker festen din med inntil 3 600 kroner. Forutsetningen er at feiringen må finne sted samme dag og på den golfbanen eller i det tilhørende klubbhuset hvor du slo hole-in-one. Tilbudet gjelder også kun når du spiller på baner med minst 9 hull med godkjent markør på hjemmebane, ved deltagelse i golfturneringer, eller en annen bane der greenfee betales med ditt Eurocard Platinum.
Andre fordeler med Eurocard
Særlig når det kommer til fleksibilitet, skiller kredittkortene til Eurocard seg fra resten av markedet. De fleste kredittkort har nemlig en øvre grense for hvor mye du kan handle for - enten i form av en satt kredittgrense, eller gjennom begrensninger på omsetningen. Dette gjelder ikke for Eurocard, kortet er uten øvre kjøpsgrense - forutsatt at du betaler fakturaene innen forfall.
Eurocard tilbyr alle sine kunder en gratis app for å administrere sitt kortbruk. Appen kommer både til Apple og Android.
Eurocard Back2u
Eurocard Back2U er Eurocard's egen fordelsportal. På alt som tilbys på Eurocard Back2U får du cashback - direkte utbetalt via ditt Eurocard. Eurocard Back2U kan skilte med omfattende cashback hos en rekke nettbutikker. Er du på jakt etter film, musikk eller bøker? Med Eurocard Back2U får du opp til 4 prosent cashback hos CDON.com, og 2 prosent hos Platekompaniet. Hva med klær og sko? Få 7 prosent cashback på alt fra Fashionisland.se, 8 prosent cashback på alt fra Frank Dandy, 4 prosent cashback på alt fra Gant, 8 prosent cashback på alt fra Happy Socks, 3 prosent cashback på alt fra Superdry, 3 prosent cashback på alt fra Ecco og mange, mange flere.
For sportsinteresserte og friluftsmennesker kan det friste med 9 prosent cashback på alt fra x-life, 8 prosent cashback på alt fra Proteinfabrikken, 5 prosent cashback på alt fra Unisport, 6 prosent på alt fra Gymgrossisten, og 5 prosent på alt fra Outnorth - i tillegg til mange flere. Eller hva med 4 prosent cashback på alt fra Skruvat.no og 2 prosent cashback på alt fra Dekkonline.com?
I tillegg får du 6 prosent cashback hos for eksempel EuroFlorist, 13 prosent cashback hos Norton by Symantec, 7 prosent cashback fra Hotels.com, opp til 5 prosent cashback fra Ebookers.no, 5 prosent cashback hos kosmetikkbutikkene Bangerhead.no, BliVakker.no, Blush.no og Eleven.no