Kredittkort: Derfor bør du betale inn mer enn det beløpet som står på regningen

Publisert: Fredag 31. oktober 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Når du skal betale kredittkortregningen din, sørg for å vite hva du egentlig skylder.
Når du skal betale kredittkortregningen din, sørg for å vite hva du egentlig skylder.

Alle som bruker kredittkort vet at det ikke er billig å låne penger fra kredittkortselskapene. Rentene er høye, og gebyrene like så. Det er ganske åpenbart for de fleste hvordan kredittkortselskapene tjener penger, og hvordan de greier å tjene så mye penger - på tross av at kredittkortene er spekket med gratis forsikringer og fordeler.

Betaler du ikke beløpet innen den rentefrie perioden er utløpt, er du nemlig med å finansiere kalaset for resten av kundemassen. Det er imidlertid en metode du kan bruke for å redusere kostnaden med kredittkortgjelden din. Kredittkortselskapene spekulerer nemlig i at du ikke er klar over hele regningen, og deler opp gjelden din i mindre avdrag slik at de kan avkreve deg for mer renteinntekter og flere gebyrer. Det kan du imidlertid gjøre noe med helt selv!

Det er spesielt gunstig å bruke kredittkort når man er på reise. Ikke bare fordi mange kredittkort har gunstige betingelser for uttak av penger i utlandet (Bank Norwegian Visa har for eksempel ingen gebyrer på uttak i utlandet) og fordi mange kredittkort tilbyr gratis reiseforsikringer (som for eksempel re:member MasterCard), men også fordi alle kredittkort gir deg bedre kontroll og oversikt over hvor mye penger du bruker, og gjør det lettere å avvise krav og beskytte seg mot svindel. Får svindlerene kloen på brukskontoen din kan de kjapt og enkelt tappe deg for alle pengene dine, og du blir tvunget til å leve på kreditt frem til du eventuelt vinner frem med dine klager til banken om svindel. Med kredittkortet er det omvendt. Da er pengene som blir brukt banken sine, og du kan bestride kravet om du er uenig og avvise å betale frem til saken er avklart.

Etter du har kommet hjem er det imidlertid svært lurt å få rask oversikt over hvor mye du skylder, og betale alt inn før de rentefrie dagene er løpt ut. Hvor mange rentefrie dager du har, varierer fra kredittkort til kredittkort. Det vanligste er 45 dager, men noen kredittkort har opp mot 60 dager og andre tilbyr ikke mer enn 30 dager rentefrie dager. Etter disse begynner med en gang rentene å løpe fra første kjøpsdato. Har du 60 rentefrie dager, vil du med andre ord måtte betale renter for 61 dager fra og med dag 61 - ikke spesielt gunstig med andre ord.

Kredittkortselskapet vil etter dagene er løpt ut sende deg en faktura på et avdrag de vil du skal betale. Dette er dog bare en brøkdel av hva du faktisk skylder. Stort sett ber de deg betale mellom 200 og 300 kroner per måned, frem til gjelden er nedbetalt. I mellomtiden vil renter og gebyrer løpe, og gjerne mangdebole kravet. Betal i stedet for inn så mye du greier med en gang. Jo mer du betaler ned, og jo fortere, jo mindre renter vil påløpe og jo mer penger vil du spare.

Har du en årlig nominell rente på 25 prosent med kredittkortet, og du skal betale tilbake 20 000 kroner, med et termingebyr på 40 kroner, vil forskjellen på å betale inn 5 000 kroner med en gang og det å betale alt inn i avdrag spredt over 2 år, være hele 6 404 kroner og 64 øre! Det er en nokså formidabel sum. Moralen er derfor med kredittkortgjeld; betal inn så mye som mulig, så fort som mulig. Betaler du for mye vil du bli gjort oppmerksom på dette av banken og kan overføre det overskytende tilbake til din egen konto kostnadsfritt.