På noen områder gir kredittkortet bedre vilkår enn reiseforsikringen

Publisert: Onsdag 3. desember 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
I noen tilfeller kan kredittkortenes reiseforsikringer være langt bedre enn hva forsikringsbransjen tilbyr.
I noen tilfeller kan kredittkortenes reiseforsikringer være langt bedre enn hva forsikringsbransjen tilbyr.

Forsikringsbransjen er flinke med å advare mot å stole for mye på reiseforsikringene som følger gratis med kredittkortene, men i noen tilfeller kan kredittkortenes reiseforsikringer være langt bedre enn de dyre helårsforsikringene som bransjen selv selger! Vi har sammenlignet forsikringsvilkårene på typiske reiseforsikringer til kredittkort og helårs reiseforsikringer som tilbys av de største aktørene i norsk forsikringsbransje. Resultatene er representative for øvrige kredittkort og helårs reiseforsikringer.

En helårsreiseforsikring dekker deg, og eventuelt familien din om du betaler ekstra for det, for et år av gangen. Glemmer du regningen før du legger ut på tur, eller om forsikringen skulle gå ut på dato før du har kommet deg hjem, er du helt uten forsikring og beskyttelse. Med et kredittkort derimot er det eneste du trenger å tenke på om du betalte minst halvparten av reisekostnadene med ditt kredittkort. Vær dog oppmerksom på at noen kredittkort har videre tolkning og strengere vilkår her enn andre. Det tryggeste er å betale både reise og hotell med samme kredittkort for å være sikker, ettersom overnatting i noen tilfeller vil være inkludert i reisekostnadene.

Du får med kredittkortenes reiseforsikring alltid dekning av både kortholder og medreisende familie som ektefelle, barn, samboer, stebarn eller fosterbarn. For barn gjelder en aldersgrense på 21 år. Reiseforsikringen gjelder uavhengig om du er med på turen eller ikke. Reiser du med venner eller bekjente, får du dekning for inntil 3 medreisende. Kravet er at de følger den samme reiseruten som deg, med de samme reisetidene og de samme oppholsstedene - og selvfølgelig at halvparten av kostnadene belastes ditt kredittkort.

Du kan med andre ord benytte denne regelen for å ta med deg barn over 21 år på reise. To barn over 21 år og ektefelle vil være dekket med en reiseforsikring gjennom kredittkortet. Dette er rimelig standard vilkår for samtlige kredittkort. Blant annet Bank Norwegian Visa, Gebyrfri Visa, SAS EuroBonus American Express Classic, SAS EuroBonus American Express Premium og SAS EuroBonus American Express Platinum tilbyr likelydende vilkår.

Det er imidlertid et par ting det er viktig å huske på når du skal bestille reiser med kredittkort, i tillegg til at du må betale minst halvparten av reisekostnadene med kredittkort. For det første dekkes ikke dagsreiser, bortsett fra dagsreiser med fly. En annen ting er at du bør kontrollere satsene for de ulike erstatningene. Spesielt viktig er det å merke seg hvor mye kontanter du kan ha på deg til enhver tid, og få erstattet om du skulle bli ranet eller utsatt for lommetyveri. Dette vil antakeligvis påvirke hvor mye penger du tar ut om gangen. Vær også oppmerksom på at eldre vil kunne være unntatt reiseforsikringen, eller få reduserte satser. Aldersgrensen er stort sett fra 67 år, men kan variere.

Og til slutt: ikke alle kredittkort har reiseforsikring inkludert - pass på at ditt har!