Kredittkortet kan redde deg i fra å bli svindlet

Publisert: Torsdag 11. september 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Er du redd for å bli svindlet? Da kan et kredittkort være din redning. Å klippe i stykker gamle, utgåtte kort er uansett en god vane å ha.
Er du redd for å bli svindlet? Da kan et kredittkort være din redning. Å klippe i stykker gamle, utgåtte kort er uansett en god vane å ha.

Norge er et mekka for finansbransjen. Norske og utenlandske banker kjeppes om kundenes gunst, og dette bidrar i sin tur til svært gunstige tilbud og vilkår. Ikke bare får du ofte en rekke fordeler med ditt kredittkort som cashback og rabatter og reiseforsikring, men du har også et svært sterkt forbrukervern. Norsk forbrukerlovgivning likestiller nemlig kredittselskapene med selger i sitt ansvar for å fylle opp forpliktelsene ovenfor deg som forbruker. Det gjør kredittkortet til en sikker vinner - og spesielt når du er i utlandet.

Betal med kredittkort, ikke debetkort

Det er viktig å ha kontroll på skillet mellom debetkort og kredittkort, ikke minst fordi det er et stort skille i lovverket mellom hvordan disse kortene behandles. Et debetkort har ikke samme beskyttelse som kredittkort i forhold til forbrukrettslig vern. Du har dog et like sterkt vern med tanke på svindel og ID-tyveri. Det er dog å foretrekke å bruke kredittkort over debetkort i slike saker også. Dels fordi mange kredittkort (deriblant Bank Norwegian Visa og re:member MasterCard) inkluderer egne ID-tyveriforsikringer, og dels fordi alle kredittkort fungerer etter modellen "bruk først, betal etterpå". Svindlerene bruker altså banken sine penger, og ikke dine. Du kan bestride kravet fra banken når du oppdager at ulykken er ute, og slippe å betale en krone før saken er avklart. Med debetkort er det du som må legge ut for svindlerenes regninger, og deretter vil du eventuelt få refundert kravene dine fra banken. Det kan imidlertid ta tid, og er du riktig uheldig, må du benytte finansieringsløsninger for å kunne betale regninger og låneavdrag før du har fått pengene fra banken.

Ta med minst to kort til utlandet

Ha alltid med deg minst to kredittkort når du er ute å reiser. Du kan for eksempel ta med deg et VIP Credit Card Visa og et Bank Norwegian Visa - begge to tilbyr gebyrfrie uttak og reiseforsikring inkludert på alle kjøp. Benytter du Bank Norwegian Visa som ditt hovedkort, får du også 1 prosent av alle varekjøp du gjør i ferien i cashback - en hyggelig bonus til neste ferie. Blir et av kredittkortene stjålet eller misbrukt så det er behov for å sperre kredittkortet og kontoen for uttak, slipper du å bekymre deg for at ferien blir spolert fordi du har et annet kredittkort i bakhånd. Du slipper også å ta risikoen det er å ha store mengder kontanter i bakhånd for en eventuell krise. Ha aldri mer kontanter enn du kan få dekket av reiseforsikringen ved tyveri eller ran. Stort sett er det mellom 3 000 kroner og 5 000 kroner. Re:member MasterCard tilbyr sine kunder ransforsikring på 10 000 kroner inntil 48 timer etter uttak av pengene fra kredittkortet. Legg kortet du ikke bruker i safen på hotellet.

Sjekk at magnetstripen virker

I mange land, for eksempel USA, kan du ikke betale med chip, slik vi er vant med i Norge. Du må med andre ord belage deg helt og holdent på magnetstripen - en betraktelig skjørere del på kredittkortet ditt. Det første du bør sjekke, er om det er synlige skader. Har magnetstripen begynt å flasse, må du ha nytt kort, men også mer subtile skader han påvirke funksjonene. Hold stripen opp mot en lampe og se om det er mye riper og hakk. Magnetstripen kan til og med være ubrukelig eller skadet selv om den ser hel og fin ut. Magnetstripen kan nemlig bli avmagnitisert av magneter. Magneter finnes over alt rundt oss. For eksempel vil en mobiltelefon kunne avmagnetisere magnetstripen. Det tryggeste er derfor å sjekke ved å bruke magnetstripen i en butikk, så slipper du å bli overrasket når du står i kassen og skal betale i et fremmed land.

Vær forsiktig med nettbank

Er du lenge borte, vil du ha behov for å betale tilbake penger på kredittkortet og betale andre regninger. Det er dog stor fare for å miste kontroll over egen nettbank om du ikke er forsiktig. Så om du skal bruke nettbanken i utlandet, er det greit å ta noen forhåndsregler. Her er DNB sine beste nettbanktips:

  1. Pass på passord og koder. Lær deg de utenat, og oppgi de aldri til andre. Ingen banker vil spørre om disse. Passord bør endres med jevne mellomrom.
  2. Sørg for at kodebrikken/sikkerhetsbrikken du trenger for å logge inn på nettbanken ikke kommer på avveie.
  3. Sensitiv informasjon (for eksempel fødselsnummer og kundenummer) skal aldri oppgis via epost.
  4. Pass på å skrive skrive inn korrekt adresse når du besøker nettbanken.
  5. Logg ut når du er ferdig. Dette er spesielt viktig om du bruker en PC som tilhører eller brukes av andre.