Hvordan tjene opp bonuspoeng med kredittkort

Publisert: Mandag 29. september 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Kredittkort som gir deg bonuspoeng hos SAS og Norwegian. © Andresquiles | Dreamstime.com - SAS-fly som lander i Alicante
Kredittkort som gir deg bonuspoeng hos SAS og Norwegian. © Andresquiles | Dreamstime.com - SAS-fly som lander i Alicante

I Norge er det fire kredittkort som gi deg bonuspoeng hos flyselskap ved bruk. Norwegian har ett; Bank Norwegian Visa. SAS har tre; SAS EuroBonus American Express Classic, SAS EuroBonus American Express Premium og SAS EuroBonus American Express Platinum.

Mens Norwegian sitt er gratis og gebyrfritt, er SAS sine kredittkort alt annet enn gratis og gebyfri, men dog med en rekke ekstrafordeler inkludert. SAS EuroBonus American Express Platinum vil for eksempel koste deg hele 1800 kroner i året i årsavgift for å eie kortet. All bruk er også avgiftsbelagt, bortsett fra ved varekjøp.

En av fordelene med SAS EuroBonus American Express-kredittkortene er imidlertid at poengene kan brukes på alle reiser med Star Alliance, bestilt via SAS. Det er med andre ord ikke noe problem å booke reiser via SAS til alle verdens kanter og hjørner, takket være deres omfattende allianser med andre flyselskaper. Denne fordelen har ikke Norwegian. Du er med Norwegian låst til kun å reise med Norwegian, og overraskende nok: Du får langt mindre bonusreiser for pengene:

60 000 kroner hos SAS, 100 000 kroner hos Norwegian

Omsetter du for 60 000 kroner med SAS sitt SAS EuroBonus American Express Platinum kort, som er det dyreste og beste kortet til SAS, får du 12 000 bonuspoeng. Dette er nok til en tur-retur reise innenlands. En tilsvarende reise vil fort koste 1 000 kroner med Norwegian, altså 1 000 CashPoints for deg som bonuskunde. Fordi du tjener 1% CashPoints på all kortbruk, må du altså omsette for minst 100 000 kroner på ditt Bank Norwegian Visa før du ser snurten av en gratistur.

Litt verre blir regnestykket om du går for den rimeligere utgaven av SAS EuroBonus American Express; SAS EuroBonus American Express Classic. Her får du kun 10 poeng per 100-lapp, ikke 20 poeng per 100 kroner omsatt somm med SAS EuroBonus American Express Platinum. Da må du altså omsette for 120 000 kroner. Fordelen er dog at kortet koster en fjerdedel i årlige avgifter enn SAS EuroBonus American Express Platinum. En mellomting, som vil koste deg 1 200 kroner per år, og kun gi deg 15 bonuspoeng per 100 kroner omsatt er SAS EuroBonus American Express Premium - antakeligvis SAS sitt dårligste tilbud. Her er det både dyrt og dårlig.

2 for 1-bonusreiser med SAS

Med SAS får du som nevnt også langt flere fordeler med kredittkortene, men som ikke vi skal gå innpå her i detalj og som uansett må vektes opp mot at SAS tilbyr American Express og Norwegian tilbyr Visa - to ulike kredittkort som ikke kan likestilles i Norge og Europa fordi American Express er godtatt langt færre steder. Imidlertid er det et fortrinn med SAS sine SAS EuroBonus American Express kredittkort som bør nevnt; companion ticket (ledsagerbillett). Omsetter du for 100 000 kroner på et av SAS EuroBonus American Express kredittkortene får du nemlig en ledsagerbillett, eller en “2 for 1 kupong” om du vil, som kan brukes når du kjøper bonusbilletter. For hver bonusbillett du kjøper, får du en helt lik billett - altså 2 for 1.

Kupongen har en levetid på 2 år og kan overdras til andre, men du kan kun bruke en kupong selv i året. Det er med andre ord mulig å ta med seg en familie på fire på bonusferie til halv pris om man planlegger litt. 100 000 omsatte kroner gir forøvrig 20 000 poeng med SAS EuroBonus American Express Platinum, 15 000 poeng med SAS EuroBonus American Express Premium, og 10 000 poeng med SAS EuroBonus American Express Classic.

En tur-returbillett til USA med vanlig økonomiklasse koster det deg 60 000 bonuspoeng hos SAS. Med companion ticket kan du da reise 2 stykker til New York når du har omsatt for 300 000 kroner på kredittkortet. Det kan forøvrig nevnes at en tur-retur billett på førsteklasse til Sør-Amerika koster 180 000 bonuspoeng - altså får du to billetter til Sør-Amerika med companion ticket og bonuspoeng opptjent med kredittkortbruk, først når du har omsatt for 900 000 kroner på kredittkortet. Det bør med andre ord rekke til både kjøkken, bil og annet.