VISA: Når er det kredittkort og hva er debetkort?

Publisert: Lørdag 20. september 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
De fleste debetkort i Norge er VISA-kort, men ikke alle VISA-kort er debetkort.
De fleste debetkort i Norge er VISA-kort, men ikke alle VISA-kort er debetkort.

De fleste debetkort i Norge er Visa-kort, men ikke alle Visa-kort er debetkort. En rekke Visa-kort er nemlig kredittkort. Så hvordan vet man egentlig forskjellen?

Et debetkort vil fortløpende belaste din konto i banken. Du er med andre ord avhengig av å ha et innskudd i banken som dekker dine varekjøp og uttak. Et kredittkort derimot, er et rammelån - en saldo du kan belaste etter eget forgodtbefinnende. Men på samme måte som med alle andre lån, må dette også betales tilbake til den du lånte pengene av; banken. Og gjør du ikke det innen de rentefrie dagene (stort sett 45 dager), så begynner renter og gebyrer og løpe - da og da blir det fort dyrt.

Færre er klar over at renter og gebyrer løper fra første dag på de fleste kredittkort om man gjør kontantuttak. De fleste kredittkortene i Norge har et gebyr på rundt 50 kroner per kontantuttak, i tillegg til renter fra første dag. Det kan med andre ord blir svært dyrt, om du bare er ute etter å ta ut litt penger til lommepenger, og velger feil kort. Pass derfor på å alltid velge et kredittkort med gebyrfri og rentefri uttak (for eksempel Bank Norwegian Visa) eller et debetkort som ikke har gebyrer tilknyttet uttak (du kan ofte unngå gebyrene med å ta ut samtidig som du gjør et kjøp).

Se etter BankAxept-logo

Om du har Visa-kort hjemme og lurer på om dette er et kredittkort eller ikke, så er en god huskeregel å se etter BankAxept-logoen. Dette er en lilla og turkis logo, med hvit tekst som skal stå i hjørne på baksiden av kortet ditt (sammen med navn, signatur og bilde). Finner du denne logoen, er kortet ditt et bankkort - eller debetkort om du vil, og ikke et kredittkort. BankAxept er nemlig norske bankers eget selskap, og er de sim drifter betalingstjenestene for alle banker i Norge. Alle norske banker har en eierandel, og er samtidig også kunder. Litt som Coop for forbrukerne med andre ord.

Når skal man bruke kredittkort?

Bruk kredittkortet til å handle på internett og ved fjernsalg. Ringer telefonselgeren og kommer med en svært god deal som du har lyst å slå til på og som spør om betalingsinformasjon, bruk et kredittkort og ikke et debetkort. Holder ikke selgerens lovnader, er banken garantist for at selgers forpliktelser oppfylles.