Test av Gebyrfri Visa Gold

Publisert: Onsdag 24. september 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: tester
Gebyrfri Visa Gold var i sin tid en liten forbrukerrevolusjon hva angikk kredittkort. For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at kortet på bildet er den gamle versjonen av kortet og at siffer på kortet er endret.
Gebyrfri Visa Gold var i sin tid en liten forbrukerrevolusjon hva angikk kredittkort. For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at kortet på bildet er den gamle versjonen av kortet og at siffer på kortet er endret.

Da Gebyrfri Visa Gold, populært kalt "Gebyrfri VISA", gjorde sin entré på markedet tidlig på 2000-tallet, oppsto det ikke så rent langt unna hva som i ettertid må kunne betegnes som en revolusjon på det norske markedet for kredittkort.

Gebyrfri Visa Gold ble lansert helt uten gebyrer i en tid hvor det fortsatt var akseptert å fakturere kundene for både etableringsavgift og årsavgift - noe som i dag er uhørt for folk flest, og kun begrenset til svært eksklusive nisjekort av typen SAS EuroBonus American Express og EuroCard.

Ikke bare tok Gebyrfri Visa Gold knekken på årsavgiften og etableringsavgiften, men også samtlige andre gebyrer. Kortet levde fra første dag opp til navnet sitt; gebyrfritt. Vi kan i dag takke Santander Consumer Bank for å ha det mangfoldet av gebyrfrie kredittkort på det norske markedet som vi har i dag, med alt fra Bank Norwegian Visa til VIP Credit Card Visa og ikke minst Gebyrfri Visa Gold.

Men ettersom kredittkortet nå for lengst har fyllt 10 år og nærmer seg midten av tenårene, er det dags for å stille spørsmål ved om det fortsatt er det absolutt rimeligste kredittkortet på det norske markedet, eller om tiden har løpt fra Gebyrfri Visa Gold. Vi har derfor tatt en nærmere titt på Gebyrfri Visa Gold. Vi har blant annet sett på fordeler og cashback-muligheter, reiseforsikring og andre forsikringer inkludert i kortet og ikke minst utgiftssiden; hva koster det å bruke kortet og egner det seg å ha med til utlandet?

Fordeler med Gebyrfri Visa Gold

Gebyrfri Visa Gold markedsføres som et 100% gebyfritt kredittkort, og det fremholdes også som deres hovedfordel. Likevel er det viktig å ha i mente at det er etterhvert en del kredittkort på det norske markedet som i likhet med Gebyrfri Visa Gold ikke har noen gebyrer (for eksempel nevnte Bank Norwegian Visa). Det er derfor viktig å få med seg hvilke andre fordeler som eventuelt kan gjøre Gebyrfri Visa Gold mer attraktivt enn Bank Norwegian Visa. Og her faller Gebyrfri Visa Gold mer til kort, dessverre. For mens for eksempel Bank Norwegian Visa tilbyr 1% cashback på alle kjøp, er Gebyrfri Visa Gold sitt eneste cashback tilbud begrenset til cashback hos 200 nettbutikker de har avtale med. Har du eller noen i din husstand allerede et kredittkort hos Santander Consumer Bank (for eksemepl Gebyrfri Visa Gold, Gebyrfri Visa Platinum, Santander Red Visa eller Flexi Visa) er det ikke nødvendig for deg å ha dette kortet.

Reise med Gebyrfri Visa Gold

Og der Gebyrfri Visa Gold ikke kan skilte med like mange fordeler som for eksempel Ikano Visa, kan de på den annen side friste med en svært godt dekket reiseforsikring. Reisegods for opp til 25 000 kroner er dekket for deg og ditt reisefølge på inntil 3 personer. Forutsetningen er at du betaler minst halvparten av transportkostnaden med ditt Gebyrfri Visa Gold. Videre kan forsikringen skilte med dekning av utgifter for reisesyke og hjemtransport på grunn av sykdom med opp til 7 500 000 kroner. Dette er noen av de romsligste vilkårene på reiseforsikringer som er inkludert i kredittkort kostnadsfritt, og noe som absolutt bør vektes opp mot andre forhold som eksempelvis manglende cashback.

Gebyrer med Gebyrfri Visa Gold

Gebyrfri Visa Gold markedsføres som sagt som et 100% gebyrfritt kredittkort, og det er også tilfelle. Vi gjør dog oppmerksom på at selv om ikke uttak i utlandet er gebyrbelagt med en fast avgift, så følger det med et valutapåslag på 1,75% som er "industristandard", men fortsatt greit å vite. Vær også klar over at du ikke kan ta ut mer enn 10 000 kroner med dette kortet i løpet av en 7 dagers periode. Du bør altså ha flere enn et kort med deg om du ønsker å ha mer penger til disposisjon, eksempelvis for å betale hotell, mat og annet på ferier.

Konklusjon

Gebyrfri Visa Gold er fortsatt gebyrfritt, men vi minner om valutapåslaget på 1,75% som er på uttak i utlandet. Det er imidlertid langt ifra det beste kredittkortet på markedet. Gebyrfri Visa Gold tilbyr ingen generell cashback, og har kun rabattavtale med 200 norske nettbutikker. Til Gebyrfri Visa Gold fordel taler dog en av markedets bedre kostnadsfrie reiseforsikringer som iverksettes om minst halvparten av transportkostnaden er betalt med et Gebyrfri Visa Gold. Denne reiseforsikringen er dog ikke markant bedre enn reiseforsikringen som eksempelvis følger med Bank Norwegian Visa, som i tillegg til reiseforsikring og null gebyrer, kan skilte med 1% cashback på alle kjøp. Etter vårt skjønn finnes det med andre ord langt bedre kredittkort på markedet enn Gebyrfri Visa Gold, uten at det er et utpreget dårlig kredittkort. Tvert imot er Gebyrfri Visa Gold ganske enkelt et helt gjennomsnittlig kredittkort.

Oppsummering av fordeler:
  • 50 rentefrie dager.
  • Ingen årsavgift eller etableringsgebyr.
  • Inkluderer reise- og avbestillingsforsikring.
  • Kontofon, nettbank og mobilbank.


Oppsummering av ulemper:
  • Gebyr på uttak i minibank
  • Ingen cashback
  • 20 års aldersgrense