Er det smart å bruke kredittkort ved større innkjøp?

Publisert: Torsdag 9. oktober 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
 Å handle med kredittkort er smart og lønnsomt om du gjør det rett, og ikke minst; velger det riktige kredittkortet.
Å handle med kredittkort er smart og lønnsomt om du gjør det rett, og ikke minst; velger det riktige kredittkortet.

Kredittkort er ikke bare praktisk når kontoen og hodet ikke er helt enig om innkjøp av det siste nye innen datautstyr eller den siste flatskjerm TV-en. Å handle med kredittkort er nemlig både smart og lønnsomt - om du gjør det rett, og ikke minst; velger det riktige kredittkortet.

Utnytt cashback

Cashback er engelsk og betyr ganske enkelt "penger tilbake", og det er også ganske kort oppsummert det konseptet går ut på; du får penger tilbake. En rekke kredittkort gir deg nemlig penger tilbake på kjøp du gjør. Noen kredittkort, som for eksempel Shell MasterCard og Bank Norwegian Visa, gir deg cashback på alt du kjøper. Handler du et kjøkken til 150 000 kroner med Shell MasterCard eller Bank Norwegian Visa får du 1500 kroner tilbake. Ikke mye, men mer enn ingenting! Hos andre selskaper får du også høyere cashback, men da begrenset til spesifikke nisjer og bransjer. For eksempel får du 3,65% cashback på sko, klær og drivstoff med 365 Privat MasterCard. Med Ikano Bank Visa får du opp til 8% cashback. Hvilke bransjer og hvor mye, varierer fra måned til måned, men varsles 12 måneder i forveien i Ikano Bank Visa sin egen rabattkalender.

Beskyttelse mot konkurs

En annen fordel med å handle med kredittkort, er at bankene i siste instans vil være ansvarlig for å overholde dine rettigheter som forbruker. Om butikken du handlet hos går konkurs før reklamasjonstiden er over, overtar banken som driver kredittkortet du brukte ansvaret. Det samme gjelder dersom det oppstår tvist mellom deg og selger, eller selger ikke følger opp sitt ansvar. Det vil riktignok utvises skjønn, og det forventes at du aktivt har forsøkt å komme i kontakt med selger før du kan gå til banken å kreve din nød.

Beskyttelse mot svindel

Blir du svindlet er du også helt sikret. Bankene er nemlig selv ansvarlig for å ikke formidle betalinger med kredittkort til svindlere. Kjøper du det du trodde var merkeklær på nett, og du ikke kan sies å ha handlet uaktsomt (at du burde ha forstått det ikke var ekte merkeklær for eksempel på grunn av svært lav pris), har du nemlig rett på å få tilbake pengene dine. Det samme gjelder dersom varen aldri dukker opp, eller dersom selger trekker mer fra kredittkortet enn det som var avtalt. Alt du trenger å gjøre er å opplyse banken om at du bestrider kravet når regningen kommer i posten. Du vil ikke få purringer før saken er avklart.