Kredittkort: Les det med liten skrift nøye

Publisert: Onsdag 17. september 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Husk alltid på å lese det med liten skrift, ellers kan du bli skuffet eller i verste fall sitte med skjegget i postkassa.
Husk alltid på å lese det med liten skrift, ellers kan du bli skuffet eller i verste fall sitte med skjegget i postkassa.

De fleste som sliter med kredittkortgjeld, er ikke unge studenter og voksne med dårlig økonomi, men voksne som etter alle åremål burde ha gode forutsetninger for å disponere gjelden sin. Fordi denne gruppen har lettere for å få innvilget store kreditter og romslige forbrukslån, er også fallhøyden om man mister kontroll over hvem og hvor mye man skylder mye større. De fleste som ringer NAV's gjeldstelefon, har også kredittkortgjeld, og stadig flere gjeldssaker fra kredittkortselskapene går til inkasso fordi låntakerne ikke har betalt regningene i tide.

Kredittkort er uten tvil gunstig i mange tilfeller. Flere kredittkort kan friste med romslige cashback-ordninger (som for eksempel med 365 Privat MasterCard, Bank Norwegian Visa og Shell MasterCard), gode reiseforsikringer (for eksempel re:member MasterCard, VIP Credit Card Visa og Bank Norwegian Visa) eller gratis uttak av kontanter i både Norge og utlandet (Bank Norwegian Visa). I tillegg har man en ekstra trygghet ved å bruke kredittkort kontra debetkort om man skulle bli offer for svindel eller om butikken man handler hos skulle gå konkurs. Om man handler hos en butikk som går konkurs, vil nemlig kredittkortselskapet overta ansvaret som butikken har etter Forbrukerkjøpsloven. Om du er usikker på hvilke rettigheter du har, kan se Forbrukerrådets oversikt her.

Les det med liten skrift

Det er dog viktig å få med seg hvor lang rentefri periode du får med kredittkortet (dette varier mellom 30 og 60 dager - 45 er normalen), og om du planlegger å kjøpe noe på kreditt for å ta det på nedbetaling: hva den effektive renten er. Den effektive renten er de totale utgiftene på lånet, målt i prosent av lånebeløpet. Altså renteutgiftene pluss gebyrer og andre avgifter. Med alle kredittkort er det nemlig en nominell rente, og et termingebyr. Noen kredittkort har også flere gebyrer som årsgebyr osv. Den effektive renten får man ved å legge sammen den nominelle renteutgiften, altså den nominelle renten målt i kroner, sammen med termingebyret og de andre gebyrene.

Alle kredittkortselskaper er lovpålagt å vise deg et regneeksempel på hvor mye det vil koste deg å låne penger med kredittkortet. Om du er usikker kan du også ringe kredittkortselskapet for å få hjelp til å regne ut den effektive renten og dermed få vite hva et lån med kredittkortet vil koste deg. Så kan du eventuelt sammenligne med andre alternativer, eller vurdere om du synes det blir for dyrt og varekjøpet skal utsettes. Du kan også regne det enkelt ut selv ved hjelp av DinSide.no's effektiv rente kalkulator.