Slik fungerer cashback

Publisert: Onsdag 19. november 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Cashback-konseptet er ikke så veldig gammelt i Norge, og har som så mye annet sitt opphav i USA
Cashback-konseptet er ikke så veldig gammelt i Norge, og har som så mye annet sitt opphav i USA

Har du lest at et kredittkort gir deg cashback og lurer på hva det betyr for deg? Ikke fortvil! Konseptet er ikke så veldig gammelt i Norge, og har sitt opphav i USA hvor finansindustrien introduserte cashback for å dra veksel på kommersielle samarbeidsavtaler mellom kredittkortselskap og bedrifter i forbrukermarkedet.

Kort og greit ligger hele forklaringen i hva cashback er i navnet. Cashback er engelsk for "penger tilbake", og det er akkurat hva som skjer også. Når du gjennomfører et kjøp som kvalifiserer til cashback med et kredittkort, vil du få en bestemt prosentandel av pengene dine tilbake fra kredittkortselskapet.

De fleste kredittkortselskapene gir deg cashback i kroner og ører, men om du har Bank Norwegian Visa, SAS EuroBonus American Express Platinum, SAS EuroBonus American Express Premium eller SAS EuroBonus American Express Classic, får du cashback i form av poeng. Poengene kan brukes til henholdsvis å kjøpe telefonitjenester og flybiletter hos Norwegian, eller flybilletter hos SAS og varer og tjenester hos samarbeidspartnerne til SAS EuroBonus.

Ulike kredittkort, ulike spesialiteter

De flest kredittkortene spesialiserer seg på en nisjé. For eksempel har du VIP Credit Card Visa for deg som liker det gode og glamorøselivet. VIP Credit Card Visa gir deg for eksempel gratis inngang på en rekke ustetder og kickback hos en rekke restauranter og hoteller.

Et annent eksempel er Bank Norwegian Visa kredittkortet. Dette er Norwegians eget kredittkort, og gir kanskje ikke akkurat veldig overraskende svært fordelaktig bonus om du bruker det til å bestille billetter hos Norwegian. Bruker du Bank Norwegian Visa i kombinasjon med Norwegian Reward som er Norwegian sitt kunderfordelsprogram, oppnår du maskimal cashback. På lavprisbiletter innenriks kan det forøvrig lønne seg å bruke Flexi Visa om du har valgt flybilletter som din cashback. Hos Norwegian får du nemlig 2% cashback på innenriks lavprisbilletter (men 5% på lavprisbilletter til utlandet), mens du får 4% cashback på alle flybilletter bestilt med Flexi Visa (maks cashback på 200 kroner per måned dog). Både Bank Norwegian Visa og Flexi Visa har inkludert reiseforsikringer.

Beste bensinkort

Flexi Visa er også unntaket som bekrefter nisjeregelen. De tilbyr nemlig kundene sine å velge hvor de vil nyte godt av cashback-rabatter. Du kan velge mellom drivstoff, elektronikk, flybilletter, sko og klær og sportsutstyr. Du optimaliserer ved å velge enten flybilletter, elektronikk eller sportsutstyr, ettersom du kan ha et 365 Privat MasterCard for alt det andre. Med 365 Privat MasterCard får du 3,65% cashback på drivstoff, sko og klær. Kombinerer du 365 Privat Master Card med Trumf, Statoil Extra og YX bonsukort, vil du få de beste prisene på bensin hos Statoil, Shell, YX, Uno og Esso.

Ikke bare med kredittkort

Det er ikke bare med kredittkort du kan få cashback. Du kan også få cashback (gjerne i kombinasjon med kredittkort-cashback!) fra andre aktører også. Disse cashback-programmene kan brukes sammen med andre kunderfordelsprogram, som for eksempel Hotels.com sitt "få hver tiende natt gratis". Da kan rabatten totalt sett bli ganske bra.

Du kan også få cashback med for eksempel Trumf-kortet. Trumf-kortet kan knyttes opp til mange kredittkort slik at du slipper å ha med deg Trumf-kortet og trekke det for hver kjøpstransaksjon, men bare trenger å trekke kredittkortet for at det skal registreres Trumf-poeng. Trumf-poeng kan veksles i varer, penger eller EuroBonus-poeng hos SAS.